גדילה והתפתחות בגיל ההתבגרות



רבים מבלבלים בין המושגים "גדילה" ו"התפתחות" ומשתמשים בהם כאילו מדובר באותו המונח ממש. אולם למעשה המונח "גדילה" מתייחס לשינוי בגודל הניתן למדידה (למשל משקל, אורך, או נפח). המושג "גדילה" יכול לפיכך להיות מיוחס לשינויים במשקל או בגובה אצל המתבגר, אך יכול להיות מיוחס גם לשינוי בנפח או משקל של איבר בודד כמו נפח הדם. לעומת זאת, המושג "התפתחות" מתאר תהליך של הבשלה ורכישת מיומנויות של המתבגר או של מערכות מסוימות בגופו.
 
בגיל ההתבגרות קצב הגדילה גדל בהרבה בהשוואה לגיל הילדות. קצב הגדילה בשלב זה של החיים הינו השני בהשוואה לקצב שהתרחש בשנת החיים הראשונה לחיים. בממוצע משיג המתבגר 20% מגובהו כמתבגר, ו- 50% ממשקלו כמבוגר, כאשר עיקר הגדילה מתרחשת במשך כ- 12-6 חודשים של פרץ גדילה משמעותי ביותר.
תקופת הגדילה המואצת אצל מתבגרים שונים, מתרחשת בעיתוי שונה לאורך תקופת ההתבגרות, והצרכים התזונתיים אצל מתבגר הנמצא בתקופת גדילה מואצת שונים משל בן גילו שאינו נמצא באותו שלב.
בבנות, מתחילה ההתבגרות בערך בגיל 10 ובבנים בערך בגיל 12. עד גיל 15-13 הבנות גבוהות ומפותחות מבני גילן. מעבר לגיל זה, מואץ קצב הגדילה בבנים כך שהפערים בין בנים לבנות מצטמצמים ועם הזמן הבנים אף משיגים את הבנות. תהליך ההתבגרות והצמיחה יכול להמשיך עד גיל 21 ואף מאוחר יותר.
עם תהליך הגדילה, גם הרכב הגוף משתנה. אם בתקופת הילדות, היחס בין רקמת השומן לרקמת השריר דומה בבנים ובבנות, (עם 19%-15% שומן), הרי שבתקופת ההתבגרות היחס משתנה. בנות צוברות יותר רקמת שומן מבנים כך שבבגרותן, 26%-22% מגופן יורכב משומן, בעוד שבנים יגיעו לבגרות עם 18%-15% רקמת שומן בלבד. בבנות, הביטוי לצבירת רקמת שומן הוא התרחבות אזור אגן הירכיים והתפתחות השדיים. בתקופת ההתבגרות בנים צוברים פי שתיים יותר מסת שריר מבנות. צבירת מסת השריר בבנים מתבטאת לדוגמא בהתרחבות חגורת הכתפיים.
 
במקביל, מתרחשים בגיל זה גם שינויים חברתיים ורגשיים המשפיעים בין השאר על הרגלי צריכת המזון בקרב המתבגרים. על המתבגר מוטלות משימות נוספות להתמודדות הקשורות בשינויים הפסיכולוגיים המתרחשים בתקופה זו ובהם חיפוש וגיבוש זהות עצמית (מי אני? וחיפוש אנשים מוערצים להזדהות עימם), שאיפה לעצמאות, פרידה (מתחיל מעין תהליך פרידה מהילדות) ויחסי אהבה (בד"כ ימצאו אותה בבני המין השני).
השינויים החברתיים העיקריים הם שאיפה גוברת לפעילות חברתית עם קבוצת השווים. לבני גילו של המתבגר נועד תפקיד חשוב מאוד במהלך שנות ההתבגרות הן כמקור של תמיכה ועזרה והן כמקור של למידת נורמות התנהגותיות.
 
הערכת מצב "הגדילה"
 
לשם הערכת תקינות קצב הגדילה נוהגים להשתמש בעקומות הגדילה לגילאים 20-2 שנים (ראה עקומות גדילה באתר משרד הבריאות וכן נספח 1: טווח ה-BMI לילדים בהתאם לעקומת BMI לגיל). על פי ארגוני הבריאות, ובכללם משרד הבריאות בישראל, גדילה בטווח הנורמה מתקיימת כאשר מתקיימים כל הקריטריונים הבאים:
  1. בעקומת משקל לגיל - המתבגר/ת נמצא/ת מקו אחוזון 5 ועד קו אחוזון 95 (כולל).
  2. בעקומת גובה לגיל - המתבגר/ת נמצא/ת מקו אחוזון 5 ועד קו אחוזון 95 (כולל).
  3. בעקומת BMI לגיל - המתבגר/ת נמצא/ת מקו אחוזון 5 ועד קו אחוזון 85 (לא כולל).
  4. לא היתה שבירה של אחוזונים בעקומות הגדילה, כלומר לא היתה ירידה של עקומת המתבגר/ת בקו אחוזון אחד או עליה של שני קווי אחוזונים.

למידע נוסף בנושא גדילה והתפתחות לחץ כאן

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.

מקורות

תזונת תינוקות
תזונת ילדים
תזונת מתבגרים
תזונת נשים
תזונת גברים
תזונה לגיל השלישי
תזונה ייעודית
תפריטים לדוגמה
מאמרים