גורמים המשפיעים על תזונת ילדים



סביבת המשפחה

מגמות חברתיות

מסרים מהתקשורת

השפעת בני גילם


 מאת: שרון שנער והדס רגב - טוביאס, דיאטניות קליניות

 מבוא

הרגלים והעדפות נרכשים בגיל הילדות, וממשיכים איתנו לגיל מבוגר, כמו גם הרגלי האכילה והעדפות המזון שלנו. כולנו יודעים כמה קשה להיפטר מהרגל שאיננו בריא ולכן חשוב לרכוש את ההרגלים בריאים כבר מגיל הילדות. מספר גורמים חיצוניים משפיעים על רכישת הרגלי האכילה והעדפות מזון של ילדים: סביבת המשפחה, מגמות חברתיות, התקשורת ולחץ חברתי. 

סביבת המשפחה

המשפחה היא גורם ההשפעה העיקרי עבור פעוטות וילדים בגיל בית ספר, כאשר בני המשפחה משמשים מודל לחיקוי. העדפות מזון של ההורים נמצאו כמשפיעות מאוד על העדפות המזון של ילדיהם. כמו כן נמצא שלמטען הגנטי השפעה על בחירת מזונות אהובים ולא אהובים.

תפקיד ההורים הוא להגיש מגוון של מזונות במגוון טעמים, צבעים ומרקמים, ותפקידו של הילד לבחור מה וכמה יאכל. חשוב להושיב את הפעוט ליד השולחן כשהמשפחה אוכלת יחד. יש להגיש מגוון של ירקות חתוכים, דגנים מלאים ובשר רזה. הילד יצפה בבני המשפחה אוכלים מזונות אלה וילמד בהדרגה להעדיף מזונות אלה ולבחור נכון. חשוב שהילד יתרגל לשתות מים ולא משקאות ממותקים. יש להימנע מעודף שתייה ממותקת שעלולה לפגוע בתיאבון הילד ולהוריד צריכת מזון מזין ולפגוע בבריאות שיניו.

גם לגישה ולאווירה סביב שולחן האוכל חשיבות רבה. ציפייה גבוהה של ההורים ודרישה לסיים את האוכל תהפוך את זמן הארוחה לחוויה שלילית המלווה בויכוחים. היא תהווה השפעה שלילית על העדפות המזון של הילד. חשוב לפנות מספיק זמן לארוחה כך שהילד יאכל בקצב שלו, להניח לו לבחור מה יאכל וכמה, ולעודד שיחה נעימה ואוירה נינוחה בזמן הארוחה.

חזרה לראש הדף

 מגמות חברתיות

כיום, בהשוואה לעבר, כששני ההורים עובדים מחוץ לבית, הילדים אוכלים לפחות ארוחה אחת מחוץ לבית במסגרת היומית לה הם שייכים (מעון יום, גן ילדים). כמו כן מפאת מחסור בזמן, פחות זמן מוקדש לקניית מזון גולמי והכנתו ונקנה יותר מזון מעובד ומוכן לאכילה. בעקבות זאת, יורדת חשיפת הילדים לפירות וירקות חיים חתוכים, ועולה חשיפתם למוצרים כמו שניצל או קבב מוכנים. כך גם עלולה לרדת צריכת הויטמינים, המינרלים והסיבים התזונתיים ואילו צריכת המלח והשומן עשויה לעלות. 

חזרה לראש הדף

  מסרים מהתקשורת

ילדים צופים יותר בטלוויזיה ודרכה הם חשופים למסרים המועברים אליהם ומשפיעים על העדפותיהם. מחקרים מראים שכמחצית מהפרסומות המשודרות בזמן תוכניות הילדים הן פרסומות למוצרי מזון שהם ברובם עניים בסיבים תזונתיים ועתירי סוכר, שומן ומלח. בעיה נוספת היא שצפייה בטלוויזיה מאפשרת פסיביות ומאופיינת במיעוט פעילות גופנית. 

חזרה לראש הדף

 השפעת בני גילם

עם גדילתו עולה החשיבות שמייחס הילד לקשרים עם חבריו בני גילו. השפעת חבריו נוגעת לכל תחומי חייו וכן לגישתו כלפי אוכל והעדפת מזונות שונים. על ההורה להציב גבולות ברורים: ההורה יעודד את השינויים החיוביים שתביא השפעת החברים- מוכנות לנסות מזונות חדשים, אך  ההורה גם ימנע השפעות שליליות כמו העדפת חטיפים על פני ארוחה מסודרת. עם זאת, חשוב להימנע מויכוחים ואוירה שלילית סביב נושא האוכל. חשוב לזכור שהתנהגות זו אופיינית לגיל, וחולפת עם הזמן. 

חזרה לראש הדף 

 

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.

תזונת תינוקות
תזונת ילדים
תזונת מתבגרים
תזונת נשים
תזונת גברים
תזונה לגיל השלישי
תזונה ייעודית
תפריטים לדוגמה
מאמרים