הרגלי תזונה בגיל ההתבגרות



התפתחות העצמאות וההגדרה העצמית מובילות את המתבגר לפתח דפוסי אכילה ייחודיים. יהיו ביניהם כאלו שיעדיפו דיאטה צמחונית או טבעונית. אחרים עלולים לאמץ דיאטות שאינן מאוזנות כמו "דיאטת כרוב" או "הפרדת חלבונים מפחמימות".
הרצון להיות מקובל בחברת בני גילם עלול להוביל את המתבגרים לכך שלעיתים הסיבה לאכילה לא תהיה קשורה לתחושת רעב אלא לנסיבות שונות. כך למשל לעיתים האכילה כרוכה במפגשים חברתיים, בצפיה בטלויזיה ובמשחקי מחשב. במקרים אחרים היא קשורה לשעמום או לשינויים במצבי הרוח.
מחקרים מראים כי רבים מהמתבגרים מדלגים על ארוחות סדירות, מעדיפים לאכול מחוץ לבית ונמנעים מלהשתתף בארוחות המשפחתיות הקבועות. בדרך כלל הם יעדיפו "מזון מהיר" המאופיין בהיותו עשיר בשומן, בסוכר ובמלח ודל ברכיבים חיוניים כמו סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים.
המודעות הגוברת להופעה החיצונית ולדימוי הגוף והחשיפה למסרים של התקשורת - פרסומות וסרטים, לגבי "הגוף המושלם"- הרזה והחטוב, מובילה את הנערים והנערות להתנסות בדיאטות שונות ולהיות עסוקים בניסיונות להדמות למודלים ולדוגמניות. צריכה של מזונות דיאטטיים הופכים את העיסוק בדיאטה, בעיני חלק מבני הנוער לנורמטיבי .
מוכרת התופעה בה בנות מנסות להפחית בכמות קלוריות עקב רצונן לדחות את השינויים הגופניים (מפרשות את התרחבות האגן כהשמנה) או כדי להישאר רזות. לעומתן, מעוניינים הבנים להגדיל את נפח השרירים על מנת להיראות גדולים יותר ועל כן צורכים כמויות גדולות מאוד של חלבונים.
במקביל,מתגבשות העדפות אישיות למזונות וטעמים מסוימים וכן מתפתחות אמונות לגבי בריאות המזון.
התנהגות אכילה זו של בני הנוער מושפעת גם מהרגלי האכילה הנהוגים בבית (התלויים במוצא ומצב סוציו-אקונומי), מהצורך לגלות עצמאות (המתבטאת במרידה בהורים ובמוסכמות) ונמצאה כקשורה לתפישות תרבותיות וחוסר ידע לגבי מזון ותזונה.

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.

תזונת תינוקות
תזונת ילדים
תזונת מתבגרים
תזונת נשים
תזונת גברים
תזונה לגיל השלישי
תזונה ייעודית
תפריטים לדוגמה
מאמרים