עיכוב הזדקנות – אנטי אייג'ינג‏



עם העלייה בתוחלת החיים הממוצעת עלה גם הסיכון לחלות במחלות הקשורות בהזדקנות כמו מחלות לב וכלי דם, אלצהיימר, הדלדלות מסת העצם וכדומה. מחקרים רבים נערכים בשנים האחרונות במטרה לבחון את הדרכים למנוע או לעכב התפתחות אותן מחלות התלויות בגיל או בקיצור, "אנטי אייג'ינג". האנטי-אייגי'נג מתמקד בהאטת קצב הזדקנות הגוף ובמניעת מחלות הקשורות לגיל, תוך שילוב שיטות של רפואה כללית, רפואה מונעת, תזונה ופעילות גופנית. כל זאת על מנת להעלות את רמת החיוניות, התפקוד והאנרגיה של המטופל ושיפור איכות חייו. ישנו מגוון רחב של שיטות ודרכי טיפול שמכוונים להאטת קצב ההזדקנות. ננסה לעמוד כאן על חלק מהשיטות המוצעות.
 
טיפול באמצעות תוספי תזונה ואנטי אוקסידנטים בפרט: שיטה זו נובעת מהתיאוריה לפיה חלק גדול של תהליך הזקנה מושפע מפגעי רדיקלים חופשיים ונזקי חמצון. לכן לפי שיטה זו השימוש בויטמין C, ויטמין E, חומצה ליפואית ונוגדי חמצון אחרים עשויים לעכב את קצב ההזדקנות.
השימוש במינרלים כמו סלניום, כרומיום ואבץ נמצא מאריך חיים בחיות מעבדה. אבץ גם נמצא כמחזק את המערכת החיסונית, משפר את התפקוד המיני אצל הגבר ומועיל לחילוף החומרים בגוף.
 
תיאוריה אחרת של ההזדקנות גורסת כי היווצרות קשרי חלבון-סוכר מקדמת-מזרזת את תהליכי הזדקנות התאים. לפי תיאוריה זו, מתן תוספי תזונה שמעכבים יצירת קשרי חלבון-סוכר יעכבו את תהליך ההזדקנות. תוספים כאלה הם לדוגמא פרידוקסמין, ליזין, בנפותיאמין ועוד.
 
טיפול הורמונלי-חליפי נובע מהגישה לפיה ירידה ברמות הורמונים מסוימים בגופנו אחראית להתקדמות קצב ההזדקנות. בין ההורמונים המדוברים מצויים הורמון הטסטוסטרון, מלאטונין והורמון הגדילה, האחראי לגדילה בילדים. השימוש בהורמון הגדילה לשם האטת קצב ההזדקנות שרוי במחלוקת. בשנת 1988 גילה ד"ר דניאל רודמן מארצות-הברית, כי טיפול בהורמון הגדילה בקשישים הביא לשיפור במצבם- עורם התעבה בשמונה אחוזים, הם איבדו משומני גופם והחזירו לעצמם 12 אחוזים של מסת שריר. מחקר נוסף שנערך באוניברסיטת קליפורניה, ועסק במחלת האוסטיאופורוזיס (התפוררות העצם כתוצאה מבריחת סידן) מצא כי חולי אוסטיאופורוזיס שטופלו בהורמון הגדילה הוסיפו עשרה אחוזים למסת העצם בתוך חצי שנה, הסחוס הבין-חולייתי שלהם גדל גם הוא בעשרה אחוזים, ואיבריהם הפנימיים, שהצטמקו עקב תהליכי הגיל, כמו כבד, טחול ולב, גדלו בשבעה עד עשרה אחוזים. מול יתרונות אלה עומדים רופאים המתנגדים לשימוש בהורמון הגדילה בקשישים. לפיהם ההוכחות לתועלת אינן חד משמעיות וכן קיימות הוכחות חותכות לכך שטיפול כזה עלול לגרום לתופעות לוואי רבות, עד כדי סיכון המטופל, כגון סוכרת, אי-ספיקת כליות, העלאת לחץ הדם, וייתכן כי הוא גורם גם להאצת התפתחותם של גידולים סרטניים. משרד הבריאות בישראל אסר את השימוש בהורמון זה לעיכוב תהליכי הזדקנות. גם מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) ומשרדי הבריאות במדינות אירופה אסרו את השימוש בהורמון למטרה זו.
 
שיטה נוספת מוצעת היא הגבלה קלורית. מחקרים מראים שצריכה קלורית נמוכה מאריכה את תוחלת החיים. סברה זו הוכחה בינתיים בחיות מעבדה ועדיין לא ברור מה תהיה השפעתה על בני האדם.

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.

תזונת תינוקות
תזונת ילדים
תזונת מתבגרים
תזונת נשים
תזונת גברים
תזונה לגיל השלישי
תזונה ייעודית
תפריטים לדוגמה
מאמרים