תוסף ויטמין D במעגל החיים



ויטמין D הינו סטרואיד מסיס בשומן. ויטמין D3 מסונטז בעור במהלך הקיץ בהשפעת אור אולטרא סגולי מהשמש (אורך גל 290-315nm) או מתקבל מהמזון, במיוחד משומן דגים. באוכלוסיה בריאה 90% מכמות ויטמיןD  הדרוש לגוף מתקבל באופן האנדוגני ורק 10% מהתזונה.
מחקרים מראים כי מחסור בויטמין D נפוץ ומייצג בעיה בריאותית כלל עולמית.
מחסור דווח בכל קבוצות הגיל - בילדים בריאים, בוגרים צעירים ובמיוחד אפרו-אמריקנים, במבוגרים ובקשישים. בארה"ב שכיחות רמות נמוכות מ-20ng/ml (50 nmol/l)  היא בסביבות 36% בצעירים בריאים בני 29-18, 42% בקרב נשים שחורות בנות 49-15, 41% בקרב חולים המבקרים במרפאות חוץ בגילאים 83-49 ו-57% במאושפזים בוגרים. באירופה המצב חמור אף יותר – רמות נמוכות מ- 20ng/ml (50 nmol/l) נמצאו בקרב 28%-100% מהבוגרים הבריאים ו-70%-100% בקרב בוגרים מאושפזים. נראה כי מחסור בויטמין D הינו מגפה לא מאובחנת בעולם הרחב המהווה פקטור תורם למחלות כרוניות רבות.
בין התוצאות הקליניות של מחסור בויטמין ניתן למצוא פרט לאוסטיאומלציה, אוסטיאופורוזיס ורככת גם הפרעה בתפקוד השרירי-עצבי, הפרעה זו מובילה בסופו של דבר לנפילות ושברים. בנוסף להשפעות הידועות של הויטמין על העצם, ניתן לראות כי משפיע גם על מגוון תחומים נוספים:
מחלות אוטואימוניות - מחקרים אפידמיולוגים מצאו קשר הפוך בין צריכת ויטמין D ושכיחות טרשת נפוצה, סכרת סוג 1, סרטן וארטריטיס.
סרטן - מחקרים רבים מצאו קשר מגן בין סטאטוס מספק של ויטמין D לסיכון נמוך למספר סוגי סרטן בינהם סרטן הקולון, הרקטום, שד והפרוסטטה.
מחלות לב וכלי דם - יתכן וסטאטוס בלתי מספק של ויטמין D תורם לשכיחות הגבוהה של CVD בעולם הרחב.
בנוסף נמצא כי קיים קשר הפוך בין רמות ויטמין D ללחץ הדם ולסכרת סוג 2.
בריאות הפה והחניכיים - מספר מחקרים מציעים כי ויטמין D משפיע על הבריאות הדנטאלית ובעל השפעות תועלתיות למחלות פריאודנטליות, איבוד שיניים, ולהפחתת הרגישות לדלקת חניכיים.
שברים וסרטן קולון - רמות צפיפות העצם BMD עולות והסיכון לשברים יורד ככל שרמות ויטמין D גבוהות יותר.
הסיכון לסרטן קולון יורד ככל שרמות הויטמין עולות. תוצאות מבחני יציבות ושיווי משקל משתפרים ככל שרמות הויטמין עולות.
ביצועים גופניים בקשישים - מחקר הולנדי בדק יכולת גופנית בקרב 1234 נשים וגברים בני 65 ומעלה.
תוצאות המחקר הדגימו כי ככל שרמות הויטמין עולות היכולת הגופנית עולה.
BMI ומטבוליזם גלוקוז- מחקר בריטי מצא קשר הפוך בין רמות ויטמין D למידת ההשמנה. נראה כי לויטמין D השפעה על מטבוליזם הגלוקוז.

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.

מקורות