חג השבועות- חג החלב
מאת: ד"ר טלי סיני
החלב הוא סמל ההענקה והנתינה, שהרי באמצעותו ניתן להעניק לכל יונק את קיומו מרגע היוולדו. התורה משולה לחלב, כתרומתו המכרעת של החלב לגוף, כך היא תרומתה של התורה לנפש האדם ולרוחו של העם. לכן, אין מתאים יותר מלציין את יום נתינת התורה באכילת חלב ומוצריו.
מוצרי החלב הם מצרך נפוץ בישראל ומהווים בסיס להרגלי התזונה של מרבית הישראלים. הם זמינים ונוחים לאכילה. בנוסף, ארוחה חלבית אינה כבדה מידי וגורמת לתחושת רעננות ומרץ.
הטעם העדין (לפעמים נייטרלי) של מוצרי החלב השונים, מאפשר לשלב אותם במאכלים מתוקים או מלוחים, לפי הטעם ולפי הצורך. עוגות, בלינצ'ס, פשטידות ומטבלים יכולים להוסיף נופך חגיגי לתפריט השגרתי שלנו, להוסיף לו טעם רב וזאת מבלי לחרוג בהכרח בכמות הקלוריות.
כל מתכון המבוסס על מוצרי חלב אפשר להפוך למתכון דל יותר בקלוריות, למשל:
• שמנת אפשר להחליף באשל.
• גבינה שמנה אפשר להמיר בגבינה רזה.
• ניתן להקרים מאכלים שונים בגבינה צהובה 9% או גבינה מותכת 7%.
• מן הגבינה הצהובה עתירת השומן ניתן להוסיף מעט בשביל הטעם והצבע הזהוב.
חשיבות מוצרי החלב לבריאות.
בנוסף לתענוג שבאכילת מוצרי החלב, יש להם חשיבות רבה לבריאות. חלב ומוצריו מבקר, כבשים ועזים מהווים מקור לאנרגיה זמינה, לחלבונים באיכות גבוהה, ומקור עיקרי לסידן. חלב ומוצריו מספקים גם מינרלים נוספים בהם זרחן, אשלגן, מגנזיום וסלניום, וכן ויטמינים מסיסים בשומן (בעיקר ויטמינים A ו D ) וויטמינים מקבוצת B, בעיקר B12. חלק ממוצרי החלב מועשרים בחיידקים פרוביוטיים, התורמים לבריאות, ובסיבים פרה-ביוטיים, המעודדים שגשוג החיידקים הפרוביוטיים במעי.
נוסף על הידוע בדבר ערכם התזונתי הגבוה של החלב ומוצריו, פורסמו מחקרים רבים המצביעים על יתרונות בריאותיים לצריכתם, ביניהם:
• השפעה מגנה מפני עששת.
• השפעה חיובית על מסת העצם והפחתת הסיכון לשברים.
• השפעה מפחיתת לחץ דם, בעיקר בקבוצות סיכון.
• הפחתת הסיכון לאבני כליה.
• הפחתת הסיכון לסרטן השד, המעי הגס, הפה והלוע.
• סיוע בתהליך הרזייה.
חלב ומוצריו מתאימים ומומלצים כמעט לכל אחד, בכל גיל ובכל מצב: לתינוקות מגיל שנה, ילדים , מבוגרים, ספורטאים ולנשים הרות או מניקות.
מומלץ לצרוך לפחות שלוש מנות חלב ליום: חלב,גבינה ויוגורט.
דוגמאות למנה: כוס חלב (200מ"ל), 3 כפות גבינה/קוטג', פרוסת גבינה צהובה, גביע יוגורט.
חג שבועות שמח!