הנחיות לתזונה דלת פורינים



התזונה המוצעת בהמשך מיועדת לסובלים מגאוט או לסובלים מהיפראוריצמיה (רמות גבוהות של חומצה אורית בדם).
אין לאמץ המלצות אלו ללא התוויה מפורשת מהרופא המטפל שלך או מדיאטנית קלינית.


עקרונות התזונה דלת הפורינים
  1. הימנעות מאכילת מזונות העשירים במיוחד בפורינים.
  2. צמצום צריכה של מזון המכיל כמויות בינוניות של פורינים.
  3. הימנעות משתיית אלכוהול באופן מוחלט.
  4. הקפדה על שתיית מים מרובה - לפחות 10 כוסות ביום.
  5. ירידה במשקל, אם משקלך הוא מעל המשקל הרצוי. 
טבלת הבחירה של נטוגרין

הטבלה שלפניך, תספק לך מידע שיאפשר לך להמעיט בצריכת פורינים ותסייע לך בבחירת המזונות בתפריטיך:


 
 
להעדיף
 
להמעיט
 
הערות / הסברים
 
מוצרי בשר
עוף והודו בכמות קטנה: עד 100 גרם לארוחה, פעם אחת ביום.
להמנע לחלוטין מאיברים פנימיים (כבד, מח, טחול, לבבות, לשון), מרק צח מבשר או מעוף, בשר אווז, ברווז, בשר בקר מכל הסוגים, בשר טחוןובשר מעושן.
 
בשרים מכל הסוגים מכילים פורינים בכמות גדולה (100 – 1000 מ"ג למנה של 100 גרם).
דגים
דגים מסוגים שונים: עד 100 גרם דג בארוחה אחת ליום.
 
להמנע לחלוטין מאנשובי, מקרל, הרינג, סרדינים, קוויאר, ביצי דגים, צדפות (שבלולים).
הדגים שצויינו מכילים פורינים בכמות גדולה (100 – 1000 מ"ג למנה של 100 גרם).
קטניות
 
ניתן לאכול עד חצי כוס קטניות מבושלות בארוחה אחת ביום: חומוס, עדשים, פול, אפונה, מש, סויה ומוצרים המכילים סויה או טופו.
בארוחה נפרדת ממנה בשרית או דג.
דגנים ומוצרי מאפה
מוצרי קמח לבן ללא שמרים, פסטה רגילה, אורז לבן, קרקרים מקמח לבן, דגני בוקר רגילים שאינם מועשרים בסיבים תזונתיים או בסובין, תירס, קמח תירס, תפוחי אדמה, בטטות.
קמח מלא, מאפים המכילים שמרים, מוצרים המועשרים בסיבים תזונתיים, דגני בוקר מועשרים בסיבים או המכילים סובין, קרקרים מחיטה מלאה, פסטה מחיטה מלאה.
סיבים תזונתיים, קליפות הזרעים וסובין מכילים יותר פורינים. שמרים מכילים כמות גדולה של פורינים.
ביצים
בכל צורות הבישול- על מים/חביתה.
 
ביצים מכילות כמות פורינים זניחה.
אם רמות הכולסטרול בדמך גבוהות מהנורמה כדאי להגביל את צריכת חלמוני הביצה ל- 3 עד 4 בשבוע.
 
מוצרי חלב
ניתן לאכול את כל מוצרי החלב.
 
השומנים שבמוצרי חלב מכילים כולסטרול ושמנים רוויים. רצוי לבחור במוצרי חלב באחוזי שומן נמוכים ככל האפשר, בד"כ עד 5% שומן.
ירקות
כל הירקות שאינם מופיעים ברשימת הירקות שיש להמנע מהם.
תרד, פטריות, אספרגוס, כרובית, ברוקולי.
 
פירות
ניתן לאכול את כל הפירות, טריים, מיובשים, משומרים, מיצי פירות.
 
 
שמן ושומנים אחרים
שמן זית, קנולה, קנולה אקטיב,שמן סויה.
טחינה, אבוקדו, זיתים, מיונז, כל סוגי הפיצוחים והאגוזים, עדיף לא מומלחים.
 
בריאותית מומלץ לבחור בשמן זית, סויה וקנולה ולהמנע ככל הניתן מבחירה במרגרינה וחמאה כמקורות שומן, או במוצרים המכילים אותם כמו בצק פריך, בצק עלים, בורקס, מלאווח, ג´חנון, עוגות ועוגיות עתירות שומן וכדומה.
חטיפים וממתקים
כל החטיפים והממתקים שאינם מכילים קמח מלא או סובין. ממתקים שאינם מכילים אלכוהול.
בייגלה מקמח מלא, קרקרים מקמח מלא, חטיפי בריאות המכילים סיבים תזונתיים או סובין, שוקולדים וסוכריות המכילים אלכוהול כמו שוקולד עם ברנדי, סוכריות רום וכדומה.
בריאותית מומלץ לך להעדיף חטיפים דלי שומן, כמו צ´יפס אפוי, אפרופו אפוי, בייגלה מקמח רגיל, פופקורן, שוקולד מריר 70% מוצקי קקאו.
משקאות
כל סוגי המשקאות שאינם מכילים אלכוהול או שמרים: מים, קפה, תה, שתיה קלה רגילה ודיאט, מיצים מסוגים שונים.
יין, עראק, ויסקי, ליקר, בירה לבנה, בירה שחורה רגילה ודיאט וכל שאר סוגי המשקאות האלכוהולים.
מומלץ לך לבחור בשתיית מים או סודה, ולהמעיט בשתיית משקאות עתירי סוכר כמו מיצים ושתיה קלה.


לקבלת מידע נוסף מומלץ לבצע אבחון אישי

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.

חזרה

דפי מידע בתזונה