המלצה לתזונה דלת מלח



הנתונים שמסרת במענה לשאלון נטוגרין מצביעים על כך שעליך לעשות שינוי תזונתי,
כדי לשפר את מצב בריאותך ואת איכות חייך, ולעבור לתזונה דלת מלח.
 
כל שינוי דורש, כמובן, לימוד, התנסות ותהליך של הטמעה, וזה החלק הקשה יותר. אבל בצד השני נמצא הרווח הגדול עבורך: השליטה בבריאותך והיכולת שלך לחולל בעצמך שינוי ולהצליח לעצור תהליכים הפוגעים בבריאותך.
 
אנו מזכירים לך שמדובר בתהליך, שתוך כדי יישומו עלולים, לפעמים, גם לסטות מהדרך. אך החשוב מכל הוא: ללמוד להכיר את הדרך ולדעת לחזור אליה ולהסתגל אליה.
 
יש לך הזדמנות עכשיו לקחת את עצמך בידיים – ולהצליח!
  
                                                         אנו מאחלים לך הצלחה מלאה במשימה
                                                                       ועומדים לרשותך בכל שאלה,
 
                                                                                           צוות נטוגרין 
 
 
 
למה לך תזונה דלת מלח?
 
קודם כל, כי תזונה עתירת מלח (נתרן) מסכנת את בריאותך
מחקרים רבים מצביעים על כך שתזונה עתירת מלח (נתרן) מעלה את הסיכון של אנשים בעלי נתונים כשלך לסבול מערכים גבוהים של לחץ הדם. נמצא כי צריכת מלח תורמת לעליית לחץ דם, בכל גיל ובכל טווח, הן בטווח התקין או מעבר לו. בנוסף, תזונה זו גם עשויה להפחית את הסיכונים הקשורים ביתר לחץ דם כגון: נזקים מצטברים לכלי הדם, טרשת עורקים מואצת, מחלות לב וכשל בתפקוד הכליות.
 
ומלבד זאת, כי המעבר לתזונה דלת מלח יעזור לך:
  • לשפר את ערכי לחץ הדם שלך
  • לסייע במניעה או האטה בהתפתחות טרשת העורקים ונזקים לכלי הדם
  • לשפר את תפקוד הכליות ולהפחית אצירת נוזלים בגוף
  • להפחית סיכון להתקף לב, ארוע מוחי (שבץ מוחי), אוטמים או שטפי דם פנימיים
  • להפחית את הסיכון להתפתחות אוסטאופורוזיס (הדלדלות מסת העצם)
  • לשפר את הרגשתך הכללית ואת איכות חייך.
איך יתבצע המעבר לתזונה דלת מלח?
  
בשיטת נטוגרין, המערכת שלנו מספקת לך את כל המידע הנחוץ לך לביצוע השינוי התזונתי, אבל האחריות לביצוע השינוי היא שלך.
 
כדי לעזור לך בתכנון נכון ופשוט של תפריטך, נטוגרין מגישה לך כאן מידע קל להבנה, לבחירה וליישום.
 
נשמח לענות לכל שאלה שתצוץ בדרך.
 
דרך צלחה!
 
מה עליך לדעת כדי להצליח?
 
המעבר לתזונת דלת מלח דורש צמצום של כמות המלח הנכללת בתזונתך ללא יותר מכפית ליום (בסה"כ 2400 מ"ג נתרן ממזון ושתיה) ובחירה נבונה של מזונות קנויים ומוכנים ושל שיטות הכנת המזון.
 
מומלץ לך ללמוד ולהפנים את עקרונות התזונה החדשה ולבחור לעצמך, מתוך הרשימה המומלצת שהוכנה עבורך על ידי מומחי נטוגרין, את המזונות שלטעמך.
 


א. עקרונות התזונה דלת המלח
  1. הפחתת צריכת מזון שטעמו מלוח או המכיל כמות נתרן גבוהה כגון: אבקות מרק, בשרים מעושנים, גבינות מלוחות ועוד.
  2. הפחתת השימוש במלח שולחן בעת בישול ותיבול המזון והגבלת צריכתו לכפית אחת ביום.
  3. העדפת מזונות המוכנים בבית והימנעות מקניית מזון תעשייתי או מעובד.
  4. העדפת מוצרי בשר טריים או קפואים על פני מוצרים משומרים או מעושנים.
  5. הימנעות משימוש בתבלינים או חומרי טעם המכילים מלח והעדפת השימוש בעשבי תבלון טריים ויבשים, מיץ לימון וחומץ.
  6. הימנעות מצריכת מזונות על בסיס מי מלח כמו חמוצים וזיתים.
  7. העדפת השימוש בתחליפי מלח דלי נתרן.
  8. טיפול בבשר מוכשר כך שכמות המלח שבו תפחת.
  9. קריאת הסימון התזונתי על מוצרים קנויים והשוואת תכולת הנתרן במ"ג בין מוצרים דומים, למשל העדפת לחם דל נתרן.
ב. בחירת המזונות דלי המלח

באופן כללי, כדאי לך להכין את המזון בעצמך בביתך ולהמנע מקניית מזון תעשייתי. תכנון הכנת המזון יאפשר לך לשלוט בכמויות הנתרן במזון באופן טוב יותר.

  1. בשר: כדאי לבחור בעוף ובשרים טריים או קפואים שאינם מוכנים או מתובלנים מראש. מומלץ להכשיר בבית את הבשר על ידי השרייתו במי ברז במשך שעה. עוף יש להשרות למשך שעתיים לפני הבישול. ניתן לחילופין להרתיח את הבשר כ- 10 דקות, לסנן את מי הבישול, לשטוף שוב במים ולבשל. בנוסף, רצוי להימנע ככל האפשר מנקניקים לסוגיהם, נקניקיות ושאר בשרים מעושנים. בעת אכילת בשרים במסעדה מומלץ לבקש לא להוסיף מלח לבשר בזמן הצליה או ההכנה.
  2. דגים: רצוי לבחור דגים קפואים או טריים שלא עברו תיבול או המלחה. כדאי להימנע מדגים מלוחים, כבושים, משומרים או מעושנים.
  3. קטניות: מומלץ לקנות קטניות יבשות (אפונה יבשה, שעועית יבשה, פולי חומוס, גרגירי פול, עדשים וסויה) בתפזורת, ולא מבושלות ומשומרות המכילות מלח. ניתן להשתמש בקטניות מבושלות קפואות. בבישול הקטניות בבית אין להוסיף מלח. יש לבדוק היטב מוצרי סויה מוכנים קפואים לגבי תכולת הנתרן שלהם.
  4. דגנים ומוצרי מאפה: מומלץ לבשל דגנים כמו אורז, פתיתים, פסטה, קוסקוס, תפוחי אדמה, תירס וכוסמת ללא תוספת מלח שולחן. במוצרים קנויים כמו לחמים, קרקרים, עוגות ארוזות ועוגיות, פיצה, בורקס וכדומה מומלץ לבדוק את תכולת הנתרן בין מוצרים דומים ולהעדיף את המוצר המכיל פחות נתרן למאה גרם.
  5. ביצים: מומלץ להימנע מהוספת מלח לביצים קשות וחביתות.
  6. מוצרי חלב: מומלץ לבחור מוצרי חלב (גבינות, יוגורטים, מעדני חלב וכדומה) דל נתרן. כדאי להימנע ממוצרי חלב מלוחים כמו גבינה צפתית, בולגרית, גבינות צהובות או מותכות.
  7. פירות וירקות: מומלץ לצרוך מגוון סוגי ירקות ופירות. מומלץ להרבות באכילתם בצורתם הטבעית, ללא הוספת רטבים המכילים נתרן, או הוספת מלח שולחני. ירקות ופירות מכילים נתרן באופן טבעי, אך בכמויות המתאימות לצרכי הגוף ולא מעבר לכך. סלטי ירקות מוכנים קנויים, ירקות מוחמצים במי מלח או כבושים מכילים כמות נתרן גבוהה.
  8. שמן: כדאי לבחור שמנים טבעיים כמו: שמן זית וקנולה או סויה.
  9. שומנים אחרים: כדאי לך להימנע ממרגרינות חצי רכות או ממרחים חצי רכים המכילים בד"כ כמות גדולה של נתרן. מומלץ לך לבחור גרעינים, אגוזים וזרעונים במצבם הטבעי, ללא המלחה. טחינה מומלץ לקנות במצבה הגולמי ללא תבלון ולהכין בבית ללא תוספת מלח. חמאת בוטנים או חמאות אגוזים אחרות אפשר להכין בבית בבלנדר, או לחפש מוצרים בעלי תכולת נתרן נמוכה. 
  10. חטיפים מלוחים וממתקים: בדרך כלל מכילים תכולה גבוהה מאוד של נתרן. מומלץ להימנע מצריכת חטיפים מלוחים (ביסלי, במבה, וופלים..) ולהעדיף את אלו שמכילים כמות נמוכה של נתרן.
  11. תבלינים: מומלץ להימנע מצריכת תערובות על בסיס מלח כמו: מלח שום (שום גבישי), מלח בצל, מלח לימון, מלח סלרי, רטבים מוכנים (רוטב סויה, רוטב אלף האיים, רוטב ברביקיו), מזונות המכילים מונוסודיום גלוטאמט, אבקות מרק, אבקות תיבול, רסק עגבניות, קטשופ, אבקת אפייה וסודה לשתיה. מבין התבלינים המותרים אפשר להוסיף בצל חי, שום, פטרוזיליה, שמיר, כוסברה, עלי סלרי, עירית, עלי נענע, בצל ירוק, עלי דפנה, פפריקה חריפה ומתוקה, פלפל שחור ולבן, קינמון, ציפורן, רום, יין, חומץ, לימון טבעי, אורגנו, עגבניות טריות, אגוז מוסקט, כמון, זנגוויל, כורכום, קימל.
  12. תחליפי מלח: קיימים בשוק תחליפי מלח בהם עד 30% מהנתרן הוחלף באשלגן, מגנזיום, חומצות אמינו או יוד – מלח עשבים, או מלח דל נתרן. בכל מקרה מומלץ לך להתייעץ עם הרופא המטפל לפני שימוש בתחליפי מלח מסוג זה. תחליפים אלה פחות מלוחים מהמלח הרגיל ולכן מומלץ לך לשים לב ולא להגדיל את הכמות הנצרכת היומית.
  13. משקאות: קיימים הבדלים משמעותיים בתכולת הנתרן של מים מינרלים של חברות שונות ולכן מומלץ להשוות ולבחור במים בעלי תכולת נתרן נמוכה. רצוי להימנע ממשקאות אנרגיה ומשקאות ספורט המכילים כמויות מלח משמעותיות. רצוי לבדוק את תווית המזון בשתיה קנויה ולוודא שהשתיה דלת נתרן. 

ג. טבלת הבחירה של נטוגרין

הטבלה שלפניך, תוכל לסייע לך בבחירת מזונות כך שתדע להמעיט בצריכת מזון המכיל כמויות גדולות של מלח (נתרן).

מומלץ בטרם בחירת כל מזון לבדוק את תכולת הנתרן בתווית התזונתית!

 

 
להעדיף
להמעיט
הערות / הסברים
מוצרי בשר ועוף
מוצרי בשר טריים או קפואים, בשר ועוף לא מוכשר, הכנה ללא תוספת מלח.
בשר ועוף קנויים עם תבלון, נקניקים, נקניקיות, פסטרמה, בשר מעושן, בשר משומר, בשרים מעובדים, שניצלים מוכנים.
בבשר ועוף מוכשרים יש לטפל נכון על מנת להפחית את כמות המלח.
דגים
טריים או קפואים, ללא עיבוד, הכנה ללא תוספת מלח.
דגים משומרים, מעושנים, מלוחים, כבושים.
 
קטניות
חומוס, עדשים, פול, אפונה יבשה, שעועית יבשה: לקנות במצבן הטבעי ולבשל בבית ללא תוספת מלח.
קטניות משומרות (חומוס, שעועית ברוטב עגבניות, שעועית אדומה) המכילות מלח, מוצרי סויה מוכנים קפואים.
מומלץ להכין סלט חומוס ביתי ללא הוספת מלח, על פני קניית סלט חומוס מוכן עתיר מלח.
דגנים ומוצרי מאפה
בישול דגנים ללא מלח, לחם ומוצרי מאפה דלי נתרן, בייגלה דל נתרן, קרקרים דלי נתרן, אפיה ביתית ללא מלח.
לחם ומוצרי מאפה עתירי נתרן, בייגלה עם מלח, קרקרים מלוחים, מאפים מלוחים כמו בורקס, פיתות עם זעתר, פיצה וכדומה.
לחם ומאפים מכילים בד"כ כמות נתרן משמעותית.
ביצים
הכנתן ללא תוספת מלח.
 
 
מוצרי חלב
יחסית דלי נתרן: ריקוטה, אורדה, מוצרלה, לבן, חלב.
גבינות מלוחות: (צפתית, בולגרית, פטה) קשות, צהובות.
לבדוק תכולת נתרן ביוגורטים ומעדנים.
ירקות ופירות
במצבם הטבעי, או קפואים, הכנה ובישול ללא תוספת מלח.
ירקות משומרים המכילים מי מלח, ירקות כבושים במלח, חמוצים המכילים מלח.
סלטים מוכנים בד"כ עשירים מאד במלח. מומלץ לעבור להכנה ביתית דלת מלח ככל הניתן.
שמן
שמנים צמחיים ללא תוספות כמו שמן זית, קנולה, סויה.
 
 
שומנים אחרים
גרעינים, אגוזים וזרעונים ללא המלחה. טחינה גולמית ללא תוספת מלח, אבוקדו.
מרגרינות חצי רכות, ממרחים דמויי מרגרינה, ממרחים דמויי מרגרינה דלי שומן, זיתים, גרעינים ואגוזים קלויים עם מלח, סלט טחינה.
אם אי אפשר בלי מרגרינה – אפשר לנסות לזלף מעט שמן זית או קנולה במקום המרגרינה.
ניתן לקלות בבית אגוזים, בוטנים וגרעינים ללא מלח, וכן להכין טחינה ביתית ללא מלח.
חטיפים מלוחים וממתקים
בייגלה דל נתרן, פופקורן ללא מלח, מתוקים בעלי תכולת נתרן נמוכה יחסית.
חטיפים מלוחים, ממתקים ועוגות בעלי תכולת נתרן גבוהה.
ניתן להפחית את כמות המלח באמצעות אפיה ביתית של עוגות ועוגיות ללא תוספת מלח.
תבלינים
תבלינים טהורים שלמים או טחונים: פלפל, כמון, כורכום, קינמון, הל, שום, ציפורן, פלפל אנגלי, פלפלים חריפים, רוטב סויה דל נתרן, רסק עגבניות ללא תוספת מלח, מלח דל נתרן.
מלח שולחן. תערובות תבלינים מוכנות (תבלין לקציצות וכד´), רוטב סויה, מיסו, רטבים מוכנים (צ´ילי, ברביקיו, אלף האיים, סויה), אבקת מרק, אבקות תיבול, קטשופ.
בקניית רטבים לסלט לבדוק היטב את תכולת הנתרן במוצר.
שתייה
מים מינרלים בתכולת נתרן נמוכה יחסית, שתיה שאינה מכילה מלח, קפה, תה.
משקאות אנרגיה, משקאות ספורט, משקאות המכילים נתרן לפי התווית התזונתית.
 

לייעוץ לחץ כאן

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.

חזרה