דיאטה לשיא הכושר THE ZONE


מאת: נירה אולנד - דיאטנית קלינית

ע"פ ספרו של ד"ר בארי סירס, ד"ר לביוכימיה.

עקרונות הדיאטה:
לפי המחבר קיים טווח מטבולי מסוים, שבו כל פעילות הגוף היא באופטימום: ההישגים הספורטיביים, פעילות שכלית, תחושה גופנית ומצב נפשי ורגשי. המצב האופטימלי קורה כאשר הארוחות מכילות מעט יותר פחמימות  מאשר חלבונים, ביחס מוגדר של 7 גרם חלבון לכל 9 גרם של פחמימה.
ראשית יש להגדיר את צרכי הגוף בחלבון, ואז להגדיר את כמות הפחמימות המתאימה, ולחלק אותם לארוחות במהלך היום. קיימת המלצה לבחירת שומנים חד בלתי רוויים  וחומצות שומן מסוג אומגה 3 , הפחתת שומנים אחרים למינימום, והוספת ירקות לארוחות. קיים גם דירוג של מזונות עתירי פחמימות בהתאם למדד האינדקס גליקמי  שלהם.
לאנשים בריאים מיועדת כאורח החיים.

דוגמא לארוחה:
חלב או יוגורט מהווים מזון מושלם בפני עצמם, בשל יחס רצוי של פחמימות וחלבונים בהם. דוגמא נוספת: 150 גרם בשר דל שומן  מדוד לפני הבישול , עם 1 כוס פסטה מבושלת וסלט חסה.

מידע מדעי:
 בהשוואה של 3 סוגי דיאטות: עשירת פחמימות (למשל דיאטת אורניש או הדיאטה המאוזנת), עשירת חלבונים (דיאטת ה - Zone) ועשירת שומנים (אטקינס): 96 נבדקות בעודף משקל (BMI  גבוה מ -27), בעלות עמידות לאינסולין, עברו 8 שבועות של דיאטה לירידה במשקל, 8 שבועות לשמירה על המשקל, ו - 8 שבועות של הפסקה ללא קשר עם צוות המחקר.
נבדקו השינויים במשקל, במדדי סיכון למחלת לב, ועמידות לאינסולין. התוצאות הראו ירידה במשקל, בהיקף מותן, בטריגליצרידים ובעמידות לאינסולין גדולות יותר בדיאטות החלבון והשומן יחסית לדיאטת הפחמימות. רמות הכולסטרול LDL  ירדו טוב יותר בדיאטת החלבון ובדיאטת הפחמימות, והראו ירידה ואחר עליה בדיאטת השומנים. מסקנת החוקרים: לטווח הקצר דיאטת חלבונים נותנת את האפקט המהיר והטוב ביותר בירידה במשקל, ירידה בעמידות לאינסולין, וירידה בסיכון למחלות לב. מציעים לקחת בזהירות את דיאטות השומן והחלבון, מאחר ותוצאותיהן לטווח ארוך אינן ידועות.
במחקר נוסף, קבוצה של 79 נשים בהשמנה (BMI מעל 30) בנות גיל ממוצע 49 , עברו תכנית הרזיה אינטנסיבית בת 12 שבועות. לאחר מכן חולקו ל -2 משטרי תזונה: אחד של 34% חלבון (דיאטה עשירת חלבון), והשני של 64% פחמימות (דיאטה עשירת פחמימות). נבדקה השמירה על הישגי הדיאטה כעבור שנה ונמצא כי  מדדי הבריאות היו דומים בשתי הקבוצות. היה שיפור בHDL ("הכולסטרול הטוב") ובמדדים נוספים, באופן דומה בשתי הקבוצות, ושיפור זה מיוחס לעצם הירידה במשקל. נמצא שיפור בפרופיל שומנים  וברמות CRP  והומוציסטאין  (מדדים המצביעים בין היתר על עליה בסיכון למחלות לב וכלי דם) בשתי הקבוצות באותה מידה. ויטמין B12 היה גבוה יותר בקבוצת החלבונים. מסקנת החוקרים היא כי אין הבדל בריאותי או במידת הירידה במשקל בין משטר דיאטה עשיר בחלבונים על פני עשיר בפחמימות.
 
יתרונות:
בארה"ב  נפוצה בקרב בעלי כושר גופני גבוה (גם בקרב זמרים ושחקנים רבים) התומכים מניסיונם ברעיונות המחבר לגבי תחושה אנרגטית ונפשית אופטימלית בעקבות משטר אכילה זה.
 נמצאה יעילה בירידה במשקל ובמניעת תחושת רעב לאורך זמן.
 
חסרונות:
דורשת הרבה חישובים מדוקדקים והקפדה רבה על כמויות וסוגי מזונות, השקעת אנרגיה רבה בתכנון הארוחות המתאימות. בחישוב מדויק מתקבלת כמות מזון קטנה שעלולה לגרום רעב ושבירה של הדיאטה. היחס הגבוה יחסית של חלבון לפחמימות עלול להוות סכנה לחולי כליות וגאוט . בנוסף זו דיאטה קשה לבצוע כשמדובר באכילה מחוץ לבית.

למי יכולה להתאים:
לאנשים בריאים, בעלי כושר גבוה, מתאמנים באימונים פיזיים.

לא מתאימה:
לילדים, נשים הרות, חולים במחלות כליה, סוכרתיים (בשל הגברת הסיכון לפגיעה כלייתית)


התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.