אנטי אייג'ינג: פעילות גופנית ומעיין הנעורים


מאת: גלי ארבל וצוות נטוגרין

בתרגום חופשי לעברית, אנטי אייג'ינג היא תנועה נגד ההזדקנות. בתוספת פרשנות, עולות שאלות כמו מי המציא את ההתנגדות הזו להזדקנות? נגד מה בדיוק אנחנו יוצאים כשאנחנו יוצאים נגד ההזדקנות? מי מרוויח מזה שאנחנו לא מזדקנים? ומה הדרך הטובה ביותר לא להזדקן?

עם העלייה בתוחלת החיים והארכת מספר השנים שאנו מבלים בגוף הפיזי שלנו, כך גדל מספר המחלות, התסמונות, ההפרעות ושאר מרעין בישין שהגוף האנושי מפתח כסימן לכך שהוא לא עומד בעומס. הפחד האנושי מהמוות הביא איתו המצאות מהמצאות שונות, שביניהן גם ניסיונות לדחות את הקץ, לשמר את ההתחלה, את הטריות, לפחות כלפי חוץ. אלא שחלק מההמצאות האלה גובות מחיר יקר – כלכלי, וגם בצורת אשליות שאין להן כיסוי. זה למעלה מארבעים שנה, בארצות-הברית ובמדינות אירופה, נערכים מחקרים בנושא עיכוב תהליכי ההזדקנות. תחום רפואי זה מכונה "אנטי-אייג'ינג".
בשנים האחרונות חלה התפתחות אדירה בתחום המחקר של פענוח המנגנון הגנטי של תהליכי ההזדקנות בשל פרויקט הגנום האנושי לפענוח הצופן הגנטי של מאגר התכונות והמוטציות האנושיות. המחקר המתקדם תרם להתפתחותו של ענף האנטי-אייג'ינג, אשר חדר גם לישראל. במסמך רקע לדיון בנושא: אנטי-אייגי'נג - חקר ההזדקנות בישראל והשלכותיו, של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, משנת 2002, מוגדר האנטי-אייג'ינג כענף ברפואה העוסק בהבנת גורמי סיכון שמאיצים הזדקנות בכלל ומחלות בפרט, ובדרכים למנוע או לעכב את התפתחותן. בניגוד לסברה שהייתה מקובלת בעבר, נטען באותו מסמך, כי אורך החיים נקבע רק על-ידי גנטיקה, נתפסים כיום גורמים סביבתיים כמשתנים בעלי חשיבות רבה לקביעת אורך החיים ואיכותם. האנטי-אייגי'נג מתמקד בהאטת קצב הזדקנות הגוף ובמניעת מחלות הקשורות לגיל, תוך אינטגרציה של רפואה כללית, רפואה מונעת, תזונה ופעילות גופנית.
כמעט שנתיים לאחר מכן, בדו"ח מבקר המדינה לשנת 2004, עלה כי תחום האנטי-אייג'ינג פרוץ לחלוטין, וכי אין פיקוח כלל על המרפאות הרבות שצצות בשנים האחרונות. למעשה, כל רופא יכול לפתוח מרפאה לטיפולים בתחום, בלי כל קשר להתמחותו. הורמונים, תרופות ותוספי מזון משווקות כנושאות את ההבטחה להישאר צעירים ויפים, מתוחים וזקופים, קורנים ורעננים. אם אפשר היה להבטיח חזרה אחורה בזמן, גם זה היה נכלל בעסקה, אבל זה כבר נראה היה יותר מדי אפילו למשווקים.

ובכל זאת... אנטי אייג'ינג...
עוד נכתב באותו מסמך רקע לדיון בנושא האנטי-אייגי'נג של מרכז המחקר והמידע משנת 2002, כי "קיימת הסכמה רחבה בקרב חוקרים העוסקים בתחום כי תזונה נכונה ופעילות גופנית סדירה ומבוקרת הן דרכים אפקטיביות למניעת מחלות ועיכוב תהליכים הקשורים בהזדקנות. בדיקות רפואיות לגילוי מוקדם של מחלות, מניעת עישון ואף פעילות חברתית, המסייעת כנראה במניעת דיכאון, גורמות אף הן לירידה ברמת התחלואה בגילאים מתקדמים".
במחקרים על בני אדם, שנערכו בבית החולים מאיר ובאוניברסיטת קליפורניה, בדקו כיצד משפיעה פעילות גופנית על רמת ה- IGF1, חומר הדומה להורמון הגדילה - המשווק למכירה כמוצר אנטי אייג'ינג מובהק - המיוצר בכבד, וכן בשרירים במהלך פעילות גופנית. כעבור 10 דקות של פעילות נרשמה עלייה שלו בדם. לדברי ד"ר אלון אליקים, אנדוקרינולוג ילדים מבית החולים מאיר ומומחה לרפואת ספורט, שהיה שותף למחקרים, האימון אינו צריך להיות אינטנסיבי מאוד. אימון אירובי או משקולות במשך 30-20 דקות, 5-3 פעמים בשבוע, יספיקו לקבלת האפקט הרצוי. מה גם שלפעילות הגופנית יש עוד הרבה מאוד השפעות בריאותיות חיוביות אחרות, ובניגוד לתרופות, אין לה תופעות לוואי.
במחקרים אחרים, שנערכו על ידי רופאי ספורט, נבדק הקשר של ה-IGF1 לעלייה במסת השריר. נמצא כי גם כאן, כמו במקרה של הורמון הגדילה, פעילות גופנית מגבירה את הפרשת החומר ומגדילה את מסת השריר.

תתאמנו יותר, תזכרו יותר
בין שאר היתרונות של התעמלות הרי שהיא גם מיטיבה עם הכישורים הקוגניטיביים. בשני ניסויים עם קבוצה אחת של משתתפים עם כושר גבוה וקבוצה שנייה עם משתתפים שעברו אימון אירובי, הראו חוקרים מאילינוי, כי ביחס לקבוצות ביקורת תואמות הייתה למתעמלים יותר פעילות מוחית באזורים הקשורים בביצוע מטלות (parietal cortices prefrontal and). בנוסף נמצא הבדל באזור הקשור בהחלטה והפנית תשומת לב (cingulate cortex anterior). נראה ששיפור בכושר לב-ריאה מלווה גמישות מוחית המונעים את הירידה בכישורים הקוגניטיביים עם ההזדקנות.
בניסוי קודם בו עקבו במשך 14 שנים אחרי 229 נשים, שהיו בנות 74 בתחילת הניסוי, הראו קשר בין מידת הפעילות הגופנית שלהן ובין היכולות והעצמאות של הנשים 14 שנים מאוחר יותר.

לישון, רבותיי, לישון
הורמון נוסף שמשווק כמוצר אנטי אייג'ינג הוא המלטונין. מדובר בהורמון המופרש על ידי בלוטת האצטרובל במוח, ולרמתו בדם יש השפעה ישירה על מצבי העירות והשינה. המשווקים טוענים כי מתן מלטונין משפר משמעותית את איכות השינה ואיכות החיים במבוגרים וקשישים עם הפרעות שינה שנובעות מחסר או מהפרעה בהפרשת ההורמון.
שיפור השינה גם מביא בעקיפין להגברת ההפרשה של הורמון הגדילה, החשוב למניעת הזדקנות, שעיקרה מתרחש בשלב השינה העמוקה, שקשישים לא מגיעים אליו לרוב. המלטונין פועל גם כנוגד חמצון, מה שמסייע בעיכוב תהליכי הזדקנות. לא פלא, אם כן, שכה רבים מנסים להמריץ את התנועה בחשבון הבנק שלהם דרך שיווק המלטונין. אלא, שגם פה פעילות גופנית תורמת משמעותית, בלי השקעה של אגורה שחוקה, אלא למנוי לחדר כושר, וגם זה לא הכרחי.

בחלק ב', שיעלה בשבוע הבא, נדבר על הקשר בין תזונה לאנטי אייג'ינג.

פעילות גופנית כמוצר אנטי אייגינג – עוד מחקרים

• במעקב שנערך אחרי 229 נשים בגיל ממוצע של 74.2 שנים, נמדדה מדי חמש שנים, למשך 15 שנים, רמת הפעילות הגופנית לצד מצב הפעילות, כמו למשל קצב ההליכה או יכולת התמודדות עם קשיים בחיי היום יום. מידת הפעילות הגופנית בתחילת המעקב הייתה כלי ניבוי טוב למצב הגופני 15 שנים מאוחר יותר. נשים שהתמידו בפעילות היו במצב פעילויות טוב יותר לעומת הנשים שנמנעו מפעילות גופנית. למשל, קצב ההליכה של הנשים הפעילות היה מהיר יותר בממוצע בכ- 20% משל הנשים הלא פעילות.

• במעקב בן 12 שנים אחרי יותר מ- 9000 משתתפים בריאים בגילים 35-79, נפטרו 1445 משתתפים. המשתתפים חולקו ל- 4 קבוצות על פי מידת הפעילות הגופנית שלהם ונמצא, כי בלי קשר לסיבת המוות, חוסר פעילות פיסית היה קשור עם סיכויי תמותה גבוהים יותר. למשל, בין כל שתי קבוצות סמוכות הייתה עלייה של 40% סיכוי לחלות במחלות לב, עם הירידה במידת התנועה.

• בניסוי אחר עקבו אחרי 7023 משתתפים בדנמרק. נמצא כי תנועה גופנית הורידה את שיעור התמותה ב30%-40%.

• 28 משתתפים, בגיל ממוצע של 65, הסובלים מבעיות נשימה כרוניות, השתתפו בניסוי לבחון את ערכה של הפעילות הגופנית בחיי היום-יום שלהם. במשך 10 שבועות הם השתתפו בתרגול אירובי מונחה במשך שעה, בתחילה מדי יום ואחר כך שלוש פעמים בשבוע. בבדיקות השוואה שנערכו לפני הניסוי ובסיומו נראתה הטבה בכל הפרמטרים שנבדקו - פיזיים, פסיכולוגיים ונפשיים. כל המשתתפים קיבלו הוראות המשך לתנועה קבועה ואחרי שנה נבחנו שוב. אלה שהמשיכו להתעמל שמרו על ההישגים ואילו אלה שהפסיקו הראו ירידה במבדקים.