צמחונות



מיהו צמחוני?
אדם שאינו אוכל בשר או דג או עוף או מוצרי מזון הכוללים מזונות אלו. במילים אחרות, צמחונות פירושה הימנעות מאכילת מזונות מן החי.
 
הבחירה בצמחונות יכולה לנבוע ממניעים שונים:
  • בריאותיים: התזונה הצמחונית מפחיתה סיכונים להשמנת יתר, תחלואה בסוכרת, טרשת עורקים, יתר לחץ דם, מחלות לב וסוגי סרטן מסוימים.
  • מוסריים: מטעמים של אי פגיעה בבעלי חיים.
  • רוחניים: על פי עקרונות דתיים, עקרונות של דרך חיים וכדומה.
  • אקולוגיים: מסיבות של שמירה על הסביבה, אכילה באופן שתומך בפתרון הרעב על כדור הארץ וכדומה.
קיימות אסכולות שונות של צמחונות:
  1. צמחונים: נמנעים מבשר ודגים, ג´לטין (העשוי מעצמות דגים) או מאכלים המכילים אותם. אוכלים מוצרי חלב , ביצים, שמרים ודבש.
  2. טבעונים: נמנעים מכל המזונות המגיעים מן החי, כולל ביצים, מוצרי חלב, שמרים ודבש.
  3. טבעיים/אורגנים: אוכלים בשר, דגים, מוצרי חלב וביצים, אך מקפידים על מקור אורגני של כל אלה וגם של כל המזונות מן הצומח. נמנעים ממזונות מתועשים, מקפידים על אכילה טבעית ככל האפשר. בתוכם קיימת אסכולה המקפידה על אכילת מזונות חיים בלבד – ללא בישול כלשהו. 
דיאטות מתוכננות כהלכה לצמחוניים וטבעונים מתאימות לכל השלבים של מעגל החיים. אולם, למרות היתרונות הבריאותיים של דיאטה צמחוני חשוב לזכור כי בכל אחד מסוגי תזונה אלה קיימת הימנעות ממזונות ולכן עלולים להתפתח חסרים תזונתיים.
החסרים הנפוצים הם בברזל, סידן, ויטמין B12, חומצות שומן אומגה 3, ויטמין D. פחות נפוצים: מחסור באבץ, מחסור בחלבון.
 
בתקופות חיים בהן יש צרכים תזונתיים מוגברים: למשל אצל תינוקות עד גיל שנתיים, ילדים עד גיל 5, ונשים הרות היווצרות החסרים מהירה יותר, וההשלכות הבריאותיות הן קשות וארוכות טווח. תיתכן פגיעה משמעותית בבריאות העובר, האם ההרה, התינוק והילד.
 
במקרים של דיאטה צמחונית לסוגיה, חשוב מאד לקבל ייעוץ תזונתי אישי מדיאטנית קלינית מוסמכת, ולהשלים חסרים באמצעות תוספים בהתאם להנחיותיה. הדרכה אישית תאפשר תכנון דיאטה צמחונית מאוזנת ובריאה, תוך התחשבות בגיל, העדפות אישיות, יכולת הכנת המזון ורמת הפעילות הגופנית, מתן מקורות מידע לגבי מסעדות צמחוניות, רעיונות לתכנון ארוחות בזמני נסיעות וטיולים, הדרכה לגבי שיטות הכנה של קטניות, מוצרי סויה ותחליפי בשר.

חזרה