מוצרי חלב וליחה במערכת הנשימה



שאלה: האם קיים קשר בין צריכת מוצרי חלב לייצור ליחה במערכת הנשימה?

קיימת אמונה בקרב אחדים בציבור שצריכה של חלב ומוצריו מגדילה את ייצור הליחה במערכת הנשימה.
לכן, אלו המאמינים בגישה זו ומצדדים בה ממליצים להוציא מזונות על בסיס חלב מהתפריט.
אין הסבר מדויק למנגנון מאחורי המלצות אלו. בשנת 2005, פורסמה באחד מהעיתונים המדעיים לתזונה בארה"ב, סקירה מקיפה על הקשר בין צריכת חלב להיווצרות ליחה או אסתמה. המסקנות בסקירה זו היו:

  1. אנשים אשר מאמינים שחלב מגביר ייצור ליחה נוטים לדווח יותר על שינויים תחושתיים הקשורים לליחה לאחר שתיית חלב (כדוגמת קושי בבליעה, רצון להשתעל) בהשוואה לאלו שאינם מאמינים בגישה זו.
  2. אנשים אשר מאמינים שחלב מגביר ייצור ליחה נוטים לדווח יותר על סימפטומים במערכת הנשימה כמ ושיעול עם ליחה, נזלת, אף סתום וכדומה.
  3. המלצות להמנע ממוצרי חלב בשל האמונה שהם יוצרים סימפוטמים של אסתמה לא נתמכת על ידי העדויות המדעיות. יותר מכך, אין כל הוכחה מוצקה שיכולה להסביר את הקשר בין צריכת חלב ואסתמה.
  4. יחד עםז את, ישנם מספר מקרים בודדים בספרות המדעית שבהם אנשים המאובחנים עם אלרגיה לחלב פרה מציגים סימפטומים הדומים לאסתמה, אולם אלו לא נוגעים לכלל חולי האסתמה.
  5. חלב ומוצריו מהווים את המקור העיקרי לסידן , והם מכילים 8 רכיבי תזונה חיוניים נוספים (למשל ויטמין D, אשלגן ועוד). הוצאתם מהתזונה עלולה לגרום להתפתחות חסרים ולהוביל להפרעות שונות.
מקורות:
Journal of the amercian college nutrition: vol 24 (6) papers 547s-555s

 

חזרה