כמה מילים על פירות יבשים


מאת: נירה אולנד - דיאטנית קלינית

בחגיגות ט"ו בשבט חשוב לזכור: פרי יבש = פרי טרי ללא מים.
אנו נוטים להתייחס לפירות יבשים בדומה לפיצוחים- עוד אחד ועוד אחד, חבר מביא חבר...
כדאי לדעת – ההבדל בין פירות טריים לפירות יבשים הוא בתכולת המים בלבד, ומים כידוע אינם מכילים קלוריות.
מנת פרי ממוצעת בגודל אגרוף , או בתכולה של כוס  סטנדרטית (200 סמ"ק) מכילה בממוצע כ 60 קלוריות. אם ניקח את אותו הפרי ונייבש אותו – נקבל ברוב המקרים מנה קטנה (בערך רבע כוס), אך מרוכזת הרבה יותר, ועדיין מכילה את אותה כמות קלוריות בדיוק.


להלן גודל מנה של פירות יבשים המכילה , בדומה למנת פרי ממוצעת,  כ - 60 קלוריות, וכ - 15 גרם פחמימות (שווה ערך לכף סוכר):
תמרים גדולים – 2
תמרים קטנים – 4
שזיפים מיובשים – 2-3
משמשים מיובשים – 3
דבלים (תאנים מיובשות) – 1
צימוקים – 1 כף
חמוציות – 1 כף
פירות יבשים מעורבים (אננס, ליצ'י, תות שדה , תפוחים, אגסים וכד') – רבע כוס.


כמו כן כדאי לדעת ש:
• ויטמין C שנהרס במגע עם אור וחום אינו נמצא בפרי היבש.
• חולי צליאק או הנמנעים מגלוטן חייבים להיזהר מפירות יבשים, שלעתים מגולגלים בקמח כדי למנוע הידבקות. יש לבדוק את מקור הפרי, ולברר אם הוא בטוח לאכילה עבורם.
• יש  פירות יבשים המגיעים לחנויות כשהם מגולגלים באבקת סוכר, כדי למנוע הידבקות ולהאריך את חיי המדף שלהם. יש פירות מיובשים שעברו בישול בסוכר לפני הייבוש (למשל סוגי חמוציות מסוימים), כדאי לברר. כשהפרי מגיע באריזה על היצרן לציין אם הפרי מכיל גם סוכר.
• לעתים פירות יבשים נצבעים בצבעי מאכל (למשל חתיכות אננס בירוק ואדום). משמש מיובש עובר הבחלה בגופרית כדי לשמר את צבעו הכתום, ועוד.יש פירות המרוססים בשמן מינראלי כדי ליצור מעטה מבריק (קיים במשמשים, שזיפים ועוד).  ניתן להשיג פירות מיובשים באופן טבעי ללא תוספות בחנויות טבע או חנויות מתמחות. בד"כ פירות אלה פחות יפים ומושכים .
• בכל מקרה רצוי לשטוף את הפירות היבשים לפני האכילה, קשה לדעת מה עברו בדרכם אל הצלחת.


התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.