מהו סימון תזונתי?
על רקע המודעות הגוברת להרכב המזון ואיכותו, מחייב משרד הבריאות בישראל, החל משנת 1994 את יצרני המזון לציין על גבי אריזות המזון את המידע הבא:
- שם המוצר ותיאורו
- מרכיבי המוצר (כמו קמח, שמן, חומרי טעם וכדומה). רכיבי המזון מפורטים בסדר תכולה יורד. גם חומרי טעם, צבעי מאכל, חומרי שימור וכדומה צריכים להופיע ברשימת הרכיבים. כאשר מזון מכיל צבעי מאכל חובה לסמנם בתווית המוצר. הסימון יהיה לפי מספר E או בשם צבע המאכל.
- ערך תזונתי של המוצר ל – 100 גרם, הכולל הרכב של חמישה פרמטרים: אנרגיה (בקלוריות), חלבונים (בגרמים), שומנים (בגרמים), פחמימות (בגרמים), נתרן (במ"ג). במוצרים מן החי מוצהר גם כמות השומן הרווי (בגרם) והכולסטרול (במ"ג).
- שם היצרן וכתובתו
- תאריך אחרון לשיווק או לשימוש: מזון ארוז יכלול מידע ובו תאריך "לשימוש עד..." או "עדיף להשתמש עד...", תלוי בסוג המזון.
- הוראות לאחסון נכון
- תכולה של המוצר באריזה - משקל או נפח
לעיתים יוסיפו היצרנים מידע נוסף כשירות לצרכן, כגון תכולת ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים או שיסמנו את המוצר בהצהרות כמו: "קל", "דל", "נטול", "מופחת", "לייט", "ללא" ועוד. הבעיה היא שמרבית הצרכנים אינם מכירים בהצהרות הללו ואינם מפרשים נכון את משמעותם. הרשימה הבאה נוצרה על מנת לעזור לך להבין את ההצהרות וכך תוכל לבחור מזון בצורה מודעת ונבונה יותר.
מזון מופחת/לייט/קל מכיל ב-1/3 קלוריות פחות מהמוצר המקביל שאיננו לייט.
משקה דל קלוריות מכיל לא יותר מ-20 קלוריות ל-100 מ"ל משקה.
מזון דל קלוריות מכיל לא יותר מ-40 קלוריות ל-100 גרם מזון.
מזון מופחת נתרן מכיל כמות נתרן מופחתת ב- 25% ממזון מקביל.
מזון דל נתרן (דל מלח) מכיל לא יותר מ-100 מ"ג נתרן ל-100 גרם מזון.
מזון דל שומן מכיל לא יותר מ-2 גרם שומן ל-100 גרם מזון.
מזון דל כולסטרול מכיל לא יותר מ- 30 מ"ג כולסטרול ל-100 גרם מזון.
מזון ללא כולסטרול מכיל עד 2.5 מ"ג כולסטרול ל-100 גרם מזון.
מזון ללא נתרן מכיל עד 5 מ"ג נתרן ל-100 גרם מזון.
מה הם יתרונות הסימון התזונתי?
מסייע בתכנון מאוזן של התפריט.
מסייע בהשוואה בין מוצרים דומים.
מסייע לצרכן לבחור את המוצרים שמתאימים לצרכיו הבריאותיים.
למי זה חשוב?
זה חשוב לכולנו, לתכנון תפריט נכון, ובעיקר לאלה מאיתנו שצריכים לשמור על דיאטה מסוימת. כך אלה המנסים להפחית ממשקלם יבדקו את תכולת הקלוריות והשומנים שבמוצר, אלה החולים בסוכרת יוודאו את תכולת הפחמימות וציון תכולת הסוכר (אם ישנה) על המוצר ואלה הרגישים לגלוטן יוכלו למצוא מידע האם המוצר מכיל או לא מכיל את גלוטן שממנו עליהם להימנע.
הסימון התזונתי גם מאלץ את היצרנים והיבואנים לפרט את כל מרכיבי המוצר. אילוץ זה הביא להפחתת השימוש בתוספות מזון המזיקות לבריאות ולשיפור איכות מוצרי המזון.
לחץ כאן למידע נוסף על הסימון התזונתי מאתר משרד הבריאות.