עוד על יוגה ובריאות


לאחרונה ניתן להבחין בהתעניינות הולכת וגוברת ביוגה ובהשלכותיה לא רק כעוזרת בשמירה על חיים טובים ושקט נפשי אלא גם כמרפאת. יותר ויותר אנשים פונים אלי בשאלות מתוך תקווה שנקודת המבט של היוגה יש בה בכדי לעזור להחלמתם. האומנם בכוח היוגה לרפא?

אינני רופאה, וכל התייחסותי בהמשך מנסה להסביר את השקפתן של היוגה והאיורוודה, שניתן לראותן בהקשר זה כחלק מהרפואה האלטרנטיבית.  כל השוואה בין רפואה קונבנציונאלית לאלטרנטיבית המוצגת להלן היא הסבר בלבד ואיננה משמש המלצה לדרך זו או אחרת. כפי ציינתי בעבר, אין להסס מלפנות מיידית לקבלת טיפול קונבנציונאלי כשנדרש, ובפרט בכל הקשור לרפואה דחופה. יתר על כן, אין לסמוך על רפואה אלטרנטיבית מבלי לבדוק היטב את כל ההיבטים.

כשהתחלתי לכתוב מאמר זה היה בכוונתי להתמקד בעיקר במחלת הסרטן, אך החלטתי ראשית להסביר על המנגנונים הפועלים בגוף ועל הגורמים למחלות, לפי ראייתן של היוגה והאיורוודה,  וכיצד יכולות אולי אלו לעזור.

למחלות רבות גורמים שונים (ביניהם גם תורשתיים) כגון: נגיפים, חיידקים, פטריות, אלכוהול, סיגריות, סמים, צריכת כולסטרול מופרזת, צריכת מלח מוגברת, עודף משקל, חוסר פעילות גופנית,עייפות כרונית ומתחים. אלה יכולים לגרום בין השאר ליתר לחץ דם, מחלות לב, שבץ מוחי, לבעיות במערכת העיכול ואף לסרטן. העולם המתועש, שמספק לנו כמובן הרבה דברים טובים, הוא גם הגורם לרעלנים השונים,  (המגיעים מזיהום אוויר, ממזון מרוסס,  ממזון שמקורו בבע"ח שניזונו ממזון מרוסס או גודלו בתנאים לא מתאימים), לחוסר השינה ולמתחים. 

הרפואה הקונבנציונאלית שמה דגש יתר על תקיפת המחלה עצמה או מניעתה באמצעות חיסונים. אמנם הרפואה המודרנית מנסה לעודד אורח חיים בריא, ובמקרים מסוימים מנסה לעודד אנשים לשנות אורח חיים כדי למנוע הישנות מחלות, אך ככלל שמה דגש קטן מדי על טיפוח אורח חיים שימנע או לפחות יצמצם את היוצרות המחלה.  לעומת זאת, האיורוודה מניחה שאורח חיים נכון מאפשר לגוף להתקיים בהרמוניה ואיזון, המצמצמים את הסיכוי למחלות.

לפי תפיסה זו,  הפגיעה בהרמוניה היא זו שמאפשרת את המחלה. כשהמחלה פורצת, האיורוודה מנסה לסייע לגוף להתגבר ולרפא את עצמו על ידי אבחון הסיבות לחוסר ההרמוניה והחזרת הגוף לאיזון, ובכך היא מאפשרת למערכת החיסונית להתגבר על המחלה. או במילים אחרות, האיורוודה, הנעזרת גם ביוגה בטיפול, מסייעת לטבע באמצעות שימת הדגש על ניהול אורח חיים המאפשר איזון בין אנרגיות החיים בתוכנו (ראה מאמר על האיורוודה).

רובינו מסכימים שתזונה מתאימה ואורח חיים נכון הם תנאי הכרחי לבריאות. אך מעטים מקיימים אורח חיים הולם. כאשר מחלה פוגעת בנו, רובינו ניגשים לקבל טיפול קונבנציונאלי. הוא  מהיר, זול יחסית, תוצאותיו לרוב מיידיות ולפחות לזמן קצר אנו יכולים להמשיך במרוץ חיינו. האלטרנטיבה (שינוי אורח החיים) הינה איטית (שינוי הרגלים והסתגלות לוקחים זמן), לרוב יקרה, ודורשת מאיתנו מאמץ לא קטן. אך מדוע לחכות להתקף לב או כל מחלה אחרת כדי לעשות את השינוי? ניתן לצמצם את הנזקים ולאפשר למערכת החיסונית להגן עלינו טוב יותר אם נשנה את אורח חיינו ע"י בחירה בעיסוק המתאים לאופיינו שיגרום לנו סיפוק, וכן הקפדה על מזוננו, שינה טובה, פעילות גופנית קבועה ותרגול להשקטת  התודעה.

גם כשכבר פרצה המחלה יש לטיפול האלטרנטיבי מה להציע, במספר רבדים.  הריפוי הוא תהליך טבעי מיסודו. גופינו נלחם בפולשים בעזרת מערכת החיסון הבנויה ממרכיבים שונים הנמצאים כמעט בכל מקום בגוף. המבנה המתוחכם של מערכת החיסון מאפשר את זמינותה ופעילותה המיידית בהתאם לצורך. גורמים זרים מנסים לפלוש לגוף כל הזמן ולרוב המערכת החיסונית מונעת את חדירתם או מחסלת אותם מיד עם חדירתם לגוף (גם תאים סרטניים) מבלי שנרגיש.  במקרים רבים, ובפרט במקרים קיצוניים (כמו במקרה של טיפול בסרטן), הרפואה הקונבנציונלית משתמשת  בשיטות הפוגעות, כתופעת לוואי בלתי נמנעת, במערכת החיסונית.  לפי האיורוודה,  ניתן לעזור בצמצום הפגיעה במערכת החיסונית וכן בשיקומה, במקביל לטיפול הקונבנציונלי, וזאת באמצעות שינוי בהרגלים, כמו צריכת מזון בריא ושימוש בצמחי מרפא, וכן בעזרת טכניקות נפשיות,  המחזקים את המערכת החיסונית ומחלישים את גורמי המחלה.

מבין שיטות הטיפול האלטרנטיבי הרבות למדיטציה תפקיד חשוב בריפוי. בספרי האיורוודה השונים מתייחסים למדיטציה כאל שלב בו התודעה שוקעת למצב שקט וההכרה מתרחבת כאשר התודעה מתמזגת עם הנצחי  - הידע הקוסמי הטהור. צלילות ההכרה כאשר החושים אינם מופנים החוצה היא זו שהעניקה לקדמונים את הידע הרב והיא גם התנאי לבריאות ולריפוי. דר' דיפאק צ'ופרה (רופא קונבנציונאלי שמטפל גם באיורוודה ובספריו הרבים עוסק בקשר בין גוף לנפש) מציין בספרו "הדרך לבריאות מושלמת" שכל המחלות נוצרות כתוצאה מהפרעה בזרימת האינטליגנציה (שהשפעתה אינה מוגבלת לראש בלבד וביטוייה נמצאים  גם ברמה תת תאית). פעילות אפקטיבית של מערכת החיסון היא דוגמא לתבונה זו, בעוד ליקוי ביכולתה הוא שיבוש בהעברת האינפורמציה.

אנו לא זקוקים למחקרים כדי להבין שאנשים בריאים מאושרים יותר מאלה שאינם בריאים. מחקרים רבים מראים שגם ההיפך נכון.  מחקרים אלו מראים שלנפש תפקיד מכריע בהתהוות מחלות, כולל חמורות, כמו יתר לחץ דם, מחלות לב, סרטן ועוד. מחשבות שליליות ודיכאון מחוללים במח שינויים כימיים בעלי השפעה מזיקה על פיסיולוגית הגוף. מניסויים שונים בהם השתמשו בתרופות פלאסבו (דמי) ניתן ללמוד שלמחשבתו של המטופל יש השפעה שפעמים רבות אינה נופלת מזו של יסוד פעיל בתרופה.  אותה האמונה, המביאה לעיתים רבות לרפואה ללא התרופה עצמה, יכולה להגביר את יכולתם של המוליכים העצביים המשפיעים על הפיסיולוגיה.

אז למה דווקא יוגה? מפני שהיוגה,  שהאיורוודה מבוססת גם עליה, היא דרך חיים וכפי שכבר הבהרתי במאמרים הקודמים היא מקיימת את כל התנאים לשמירה על בריאות טובה (ומחזקת את המערכת החיסונית במצב מחלה). היוגה מציעה אורח חיים (ימה וניאמה) המאפשר לנהוג ממקום בו ראייתנו צלולה (ואז ניתן לבחור לעשות את הדבר הנכון בזמן הנכון), תנוחות (הפועלות עמוק יותר מכל פעילות גופנית אחרת), וכן תרגולי נשימה ומדיטציה המשפרים את תפקודן של כל מערכות הגוף ותורמות לאיזון מנטאלי ולהשקטת התודעה.

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.